Κήπος

Δημιουργούμε Μαζί τον Κήπο σας!

Βασική αρχή της κηποτεχνίας, ειδικά από ερασιτέχνες, είναι η αγάπη για τα φυτά. Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι, εάν ακολουθήσουμε κάποιες εξεζητημένες θεωρίες, τα φυτά αισθάνονται και καταλαβαίνουν. Όπως και να έχει όμως η κατάσταση η φροντίδα και η αγάπη μας τους δίνει ζωή, λάμψη και χάρη,επιτυγχάνονταςτο καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυτών, όπως όλοι γνωρίζουμε, με ξεχωριστές απαιτήσεις το καθένα.


Ακόμα και στο ίδιο είδος φυτών οι απαιτήσεις ανάμεσα στις ποικιλίες είναι διαφορετικές. Πρωταρχικός λοιπόν σκοπός του κηποτέχνη είναι να γνωρίζει τις ανάγκες του κάθε φυτού.


Οι ανάγκες αυτές για παράδειγμα μπορεί να είναι οι αυξημένες απαιτήσεις σε ήλιο, η αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα ή στο έδαφος, η σύσταση του εδάφους και το είδος του εδάφους (π.χ. όξινο ή αλκαλικό) κτλ, και όλα αυτά για την καλύτερη ανάπτυξη και εμφάνιση τους.


Ειναι λοιπόν βασική αρχή να γνωρίζουμε τι απαιτήσεις έχει ένα φυτό, ώστε να φυτευτεί στο ανάλογο περιβάλλον. Οι ερασιτέχνες κηποτέχνες καλό θα ήταν να συλλέξουν πληροφορίες για το κάθε φυτό εάν οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι για την καταλληλότητα του αλλά και για τις απαιτήσεις του.


Οι επαγγελματίες κηποτέχνες, οι γεωπόνοι που ασχολούνται με την ανθοκομία και την κηποτεχνία, αλλά και κάποια συγγράμματα, είναι οι καλύτερες πηγές πληροφοριών για ερασιτέχνες κηποτέχνες.